Yhteiskunnallinen vaikuttaminen

Johanna Lätti

Kunnallisvaalit 2021

Olin kunnallisvaaliehdokas Vantaalla keväällä 2021 ja liityin ensimmäistä kertaa elämässäni puolueeseen. Valitsin Vihreät, koska omat arvoni kumpuavat luonnosta, välittämisestä ja heikommassa asemassa olevien asioiden huolehtimisesta. Yhteisöllinen lähiöasuminen, toimivat palvelut, hyvät kulkuyhteydet, osallistuminen ja ympäristöstä huolehtiminen ovat avainasioita minulle yrittäjyyden ohella.

Kunnallisvaaleissa Vantaalla 2021 äänensä antoi minulle 199 äänestäjää. Valtava määrä ääniä ensikertalaiselle. Äänten määrä vakuutti minut siitä, että kaltaiselleni arkivihreälle ihmiselle on paikkansa yhteiskunnassa. Olin tällä äänimäärällä vain yhden äänen päässä varavaltuutetun paikasta. Lämmin kiitos sinulle, joka luotit minuun ainoalla äänelläsi.

Aluevaalit 2022

Aluevaaleissa 23.1.2022 olin ehdokkaana Vantaan Vihreissä. Teemojani olivat mielenterveyspalvelut, heikommassa asemassa olevien ihmisten toimivat palvelut ja erityistä tukea tarvitsevien avun saanti unohtamatta toimivia ja tehokkaita palveluja kaikille etävastaanottoineen ja uusine digitaalisine ratkaisuineen.

Minulle antoi ainoan äänensä 118 äänestäjää. Näillä äänillä olin Vantaan Vihreiden ehdokkaista sijalla 25. Olen jokaisesta äänestä äärimmäisen kiitollinen. Valtuutetun tai varavaltuutetun paikkaan äänet eivät riittäneet, mutta matka oli huikean hieno; paljon tapaamisia kaduilla ja toreilla, yhteistä kampanjointia ja yhteisöllisyyttä. Saimme Länsi-Vantaalla pidettyä Vihreillä 13.3 % kannatuksen kunnallisvaaleista ja se itsessään oli voitto.

Aluevaltuustoon valittiin 9 Vihreätä, joista jokainen on paikkansa ansainnut. Valitut olivat pääosin sote-alan sisältä tulleita osaajia: lääkäreitä, sairaanhoitajia, sosiaalityöntekijöitä jne. Lisäksi suurin osa valtuutetuista oli jo kannuksensa hankkinut politiikassa ja tuttuja äänestäjille.