Vem är jag?

Johanna Lätti
Bild Ville Erkkilä

Jag är småföretagare, designer, sömmerska, student, mamma till två vuxna barn och gift par från Vanda. Jag är också mamma till två vuxna barn. En av dem behöver särskilt stöd på grund av en lindrig utvecklingsstörning och jag är van vid att kämpa för att få saker och ting att fungera.

Jag är också en ständig hantverkare och återvinnare. Jag var tvungen att ge upp mitt livsverk som designer av festklänningar, sömmerska och företagare efter att ha fått en konstgjord armbåge. Mitt företag, Morsmaikku, låg i cirka 25 år i Helsingfors centrum i form av en stengodsbutik och en syateljé på Fredrikinkgatan och sysselsatte i bästa fall 12 fackmän.

För närvarande är jag styrelseordförande i As Oy Myyrinketo, vice styrelseordförande i Myyrmäen Huolto Oy, styrelsemedlem i VTK Kiinteistöt Oy och fortsätter min utbildning i visuell berättelse och kommunikation vid Taitotalo. Mina studier är i slutskedet och jag kommer att ta examen som medietjänsteleverantör i april 2022.

Jag kandiderade till kommunalvalet i Vanda våren 2021 och gick med i ett parti för första gången i mitt liv. Jag valde De gröna eftersom mina värderingar grundar sig på naturen, omsorg och att ta hand om de missgynnade. Samhällsbaserade bostäder i grannskapet, fungerande tjänster, goda transportförbindelser, delaktighet och omsorg om miljön är viktiga frågor för mig, tillsammans med entreprenörskap.

Jag hade kanske varit med i ett annat parti, men när man bara får välja ett. Men i slutändan är det allas vår uppgift att göra vårt samhälle till en bra plats att leva, arbeta och leka i. De gröna värderingarna vann, för utan en blomstrande natur och omsorg om de mindre lyckligt lottade skulle livet vara meningslöst.

Mina hobbies är hantverk, fotografering, renovering, målning, pastellfärger, släktforskning, husjakt, skogspromenader, svampplockning, stugbyar och promenader.

Jag bor i en lägenhet i Myyrmäki tillsammans med min partner. Jag är född i Helsingfors och har bott i Vanda sedan 1990, i Martinlaakso, Seutula och de senaste 24 åren i Myyrmäki.

Mina prestationer

 • Yo-86, 3 laudatura och 1 magna
 • Skolan för reklamgrafik 1986-1988
 • Morsmaikku Oy 1988 – arbetade i 25 år i en stengodsbutik på Fredrikinkatu och designade och tillverkade finländska festklänningar och sysselsatte dussintals anställda. Jag designar och tillverkar en eller två kostymer per år på min hemmasymaskin.
 • 2 vuxna barn
 • Ordförande för As Oy 2017 – Ongoing. Under min ledning startade och slutförde vi ett stort traditionellt renoveringsprojekt med 75 lägenheter i tid och enligt budget 2018-2020.
 • Vice styrelseordförande i Myyrmäen Huolto Oy 10/2020 – Ongoing
 • Styrelseledamot i VTK Kiinteistöt Oy 10/2021 – Ongoing
 • Styrelseledamot i Länsi-Vanta Greens styrelse 1.1.2022 – Ongoing
 • Studerande på grundnivå i medier och visuell kommunikation vid Taitotalo 4/2020 – 4/2022
 • I kommunalvalet i Vanda 2021 fick jag 199 röster och var bara en röst från en suppleantplats. Av 100 kandidater i Vanda fick jag 19:e plats. Tack för ditt förtroende!

Mina styrkor

 • Kreativitet och nyfikenhet; jag undersöker och ifrågasätter vid behov.
 • Stark organisations- och samarbetsförmåga.
 • Djupt rotad känsla för rättvisa
 • Entreprenörssjäl, erfarenhet och vision
 • Entreprenörsförmåga för att se kostnader, tid och frustration som ineffektivitet medför.
 • En stark laganda; att arbeta tillsammans och få alla involverade.
 • Uthållighet för att driva saker framåt
 • Förståelse för psykiska problem, med erfarenhet av allvarlig depression och panikstörningar.
 • Förståelse för situationen för personer med särskilda behov och deras närstående.
 • Empati och förmåga att sätta sig in i andras situation.
 • En attityd av typen ”vi går eller inte går”. – Jag har en ödmjuk inställning till livet och ser saker och ting genom en positiv lins.
Johanna Lätti, ehdokas, kunnallisvaalit 2021 Vantaa Vihreät
Jag kan också hålla en motorsåg och en cirkelsåg.